27 februari 2006

Palme Palme Palme

Det är mycket kring Olof Palme nu. Inte så konstigt med tanke på att 20-årsdagen för mordet är i morgon. Själv ska jag om en och en halv timme åka iväg till TV8:s studio och prata om Palme. Mina samtalspartners blir en MUF:are (??) och en forskare från Södertörns högskola. Ska bli intressant att se hur samtalet fortlöper. Jag hoppas att det inte urartar i någon debatt, det har jag verkligen ingen lust med. Vi kommer att ledas av Erik Hörstadius och programmet sänds 22.15-22.30.

I morgondagens Aftonbladet skriver jag också en personlig krönika om mitt förhållande till och mina minnen av Olof Palme. Krönikan är en del av ett tal som jag senare under morgondagen kommer att hålla på Palmedagen i ABF-huset. Nervöst!

Nu ska jag läsa på lite innan jag åker till tevestudion!

Satiren förnuftets sista utpost?

Public Service i God morgon, världen! är en av veckans höjdpunkter. Mest för att det bara är kul och skönt elakt (Leijonborg är favoriten). Men allt som oftast också för att Erik Blix och gänget, precis som bra satir ska göra, sätter tummen mitt i ögongloben på svenska makthavare. Igår var ett sådant tillfälle.

På temat ”Mejlmannen” (herregud, till och med DN använder detta hemska epitet) fick Aftonbladets Lena Mellin klä skott för Mediesveriges bulimiska publiceringshunger:

Alltså, jag var så nyfiken va, att jag höll på att kissa på mig…Och nu när vi vet vem han är vill vi veta allt om hans familj också. Namn och bild, etnisk bakgrund, hudsjukdomar, längd på eventuella könsorgan, psykiska defekter och förhoppningsvis ett sjujäkla straffregister.

När asgarvet klingat av efter detta obetalbara karaktärsmord fanns dock en unken eftersmak kvar. Med tanke på det enorma pådrag samtliga stora redaktioner (SvD i viss mån undantagna) har gjort för att offentligt rulla en icke-offentlig tjänsteman i tjära och fjädrar kändes den absurda svada som ”Lena Mellin” fyrade av mindre osannolik än den borde göra.

För mig är det just nu oviktigt om mailen var en ”mad loner”-knäpp eller ett mer organiserat fulspel. Jag är mer bekymrad över den förmodade huvudpersonen och det han nu offentligt tvingas utstå. För det är min absoluta övertygelse att den person som nu offentligt bett om ursäkt för de extremt korkade mailen gjort det under ett extremt tryck från partiledningen. Och om jag har rätt i min övertygelse så är detta för mig inte bara helt oförlåtligt, det är också omoraliskt. I ensamspåret har han tagit på sig ansvaret, dragit slutsatser av sitt agerande och sagt upp sig från sin tjänst. Härfrån borde arbetsgivare och det lokala facket gjort allt för att skydda den enskilde individen, trots ett överdjävligt tryck från media och politiska konsekvenser. I fulspelspåret har han tagit på sig ansvaret som fulspelarnas syndabock, offrat sig och sagt upp sig från sin tjänst. Också här borde arbetsgivare och det lokala facket gjort allt för att skydda den enskilde individen, trots ett överdjävligt tryck från media och politiska konsekvenser.

Det handlar nu om att visa lite gammaldags djävla hederlighet och medmänsklighet! Från både medier och partiet. För det känns inte riktigt bra när ett satirprogram får stå ensamma som försvarare av förnuftet. Så ni partister som känner eller är bekanta med den förmodade huvudpersonen ifråga, våga faan inte lämna honom ute i kylan!

26 februari 2006

Kaosmöte och begagnad fåtölj

I dag satt jag ordförande för Assyriska föreningens årsmöte i Södertälje. Jösses, vilket kaos det blev. Faller ju tillbaka på mig själv som ordförande, men jag mot hundra arga assyriska gubbar...det gick bara inte. Hur mycket jag än slog i bordet och bad om tystnad fortsatte de att bråka och skrika. Suck...

Jag får det antagligen att låta värre än vad det var. Mamma (som blev invald i styrelsen!) jämförde med årsmötena på 1980-talet, när föreningen ännu var ganska ung. DÅ var det kaos, menar hon. Det här var ett relativt lugnt möte. Bara det att jag som ung tjej får leda mötet tyder väl på någon slags förändring. De lyssnade faktiskt på mig ibland... Efter årsmötet kom många fram och tackade för min insats och för att jag trots allt lyckades hålla lite pli på gubbarna. Kul!

I slutet var min insats rätt rutten dock, eftersom jag var in till döden trött. I går kväll var jag ute och festade på Café Opera, första gången på ett par år! Det var inte så roligt, måste jag erkänna. Musiken kass, publiken snobbig och mitt humör rätt gäspigt. Min kusin fyllde 28 så vi var ett stort gäng blattebrudar som först käkade på fantastiska Lebanon Meza Lounge, stans bästa libanes, och sen drog med oss vårt vitlöksmoln in på The Café of the Cafés.

I helgen har jag varken läst tidningar, följt radio eller teve. Har det hänt något i världen?? Jag får väl uppdatera mig i morgon. Om inget oförutsett har hänt skriver jag på ledarsidan om Diskrimineringskommitténs förslag om positiv särbehandling. Mycket svår fråga, tycker jag.

Nu är det dags att krasha i säng. Först ska jag känna in vår nya läsfåtölj, ett fynd vi gjorde på Stadsmissionens second hand-butik på Skånegatan i morse. 550 spänn för en knallröd, fantastisk fåtölj med riktigt skönt studs i sitsen! Där fanns också massor med coola handväskor för 25 kronor. Min man påminde mig dock om mina 40 som är inknölade i garderoben, så det blev ingen ny. Jag rekommenderar ett besök!

God natt!

24 februari 2006

Tack, Maud!

En kollega till mig kom just tillbaka från de borgerliga partiernas Allianskonvent och sa att Maud Olofsson ägnade mer än halva sitt tal åt att bemöta min ledare i dagens Aftonbladet.

Fantastiskt! En bättre bekräftelse på att ha träffat rätt kan man inte få.

Pikant uppmaning

[UPPDATERAD] Noterar att man på socialdemokraternas hemsida uppmanas att Reagera! och aktivera sig genom SMS och e-post. Och någon på 68:an tycks ju ha överreagerat och tagit denna uppmaning alltför (o)seriöst. Om detta nämns dock ännu intet på partiets hemsida. Å andra sidan kanske uppmaningen lades ut i natt för att ge oss alla möjligheten att reagera på det urbota korkade och ostrategiska initiativet.

***

Verkar som om 68:an ändrat på hemsidan nu. Eller också är det en rullande banner. Nu står det istället "Reagera! Du har åsikterna vi har verktygen". Vet ärligt talat inte om detta är så mycket bättre. Typ, "Reagera! Du tycker Reinfeldt är en rikemanstölp och tror att han utnyttjar svartarbetare, vi skickar anonyma mail för att göra detta till en sanning". Men jag kanske läser in för mycket i det hela.

23 februari 2006

Tada!

Om min man är sen (läs hans första blogg), så är jag senast. I alla fall i bloggsfären. Men nu är jag här och delar denna nya blogg med Krister. Tanken är att det ska bli lite mer action och att vi ska utbyta tankar med er läsare och med varandra om allt från världsproblem till hushållsproblem.

Vi ses!