29 november 2006

Kom å lyssna!

På fredag.

Just nu jobbar jag på att få in det fenomenala ordet "puerilt" i mitt tio minuter långa anförande.

Renovera partiet

Den socialdemokratiska riksdagsgruppen har problem. Från många olika håll får jag höra att stämningen är kvävd, att ett totalt själsdödande centralstyre härskar. Varje fråga eller interpellation från enskilda riksdagsledamöter till statsråden måste godkännas av förra statssekreteraren Jan Larsson (!!). Vartenda litet initiativ måste godkännas i typ tre styrelser. Ingen ordentlig opposition är tillåten och allt måste röra sig inom budgetramarna. Snacka om att döda allt engagemang.

Det är ett helt absurt sätt att arbeta på, särskilt i opposition. Det är nu, om någon gång, som fantasin och ideologin ska få sväva fritt från de små kontorsskrubbarna i Cephalus (s-kansliet). Att partiledningen har satt dit en före detta regeringstjänsteman att bestämma över folkvalda riksdagsledamöter vittnar om de inte kan få makten ur blodet och ryggmärgen. Inget sagt om Jan Larssons kompetens - men han ska inte sitta och bestämma över våra riksdagsledamöter.

Det är verkligen dags för en totalrenovering av socialdemokraternas partiledning och människorna omkring den.

28 november 2006

Ordförande Mao gör en insats

Av alla möten i Gulu kunde det med distriktets politiska ledning ha blivit ett av de mest intressanta. Inte för att distriktets ordförande har det…hrm, hur ska jag uttrycka det…delikata…namnet Mao, utan för att samme Mao alldeles nyligen haft ett möte med LRA:s ledare Kony och Otto. Så nyligen att han ännu inte hunnit tillbaka till Gulu (vi fick nöja oss med distriktets vice ordförande som var allt annat än intressant). Maos möte med LRA:s ledning var för övrigt av utbildande karaktär. Mao, som är advokat till yrket, hade i uppdrag att informera om hur den Internationella Brottsmålsdomtolen (ICC) fungerar (fem av LRA:s högsta ledning har anmälts för att ha begått brott som faller under ICC:s domvärjo). Kony och Otto ska enligt uppgift ha lyssnat intresserat och uppmärksamt, för att sedan säga att de hade en del att tänka över när de drog sig tillbaka till sina lägereldar. Hur de tankarna går vet vi inte än.

27 november 2006

Vi är grymt bra

Har upptäckt ännu en fantastisk tidskrift! Tidningen Vi är en makalöst bra kulturtidskrift, som ges ut av Kooperativa förbundet.

Jag hade aldrig ”upptäckt” Vi om de inte hade haft favoriten Jonas Hassen Khemiri på omslaget. Läs intervjun med honom. Läs också skådespelaren Michael Nyqvists fantastiska historia om sin far (jag grät!), artikeln om tankesmedjornas värld, krönikan om teveproducenten Karin af Klintbergs fyra favoritsaker och Örjan Abrahamssons krönika om yttrandefriheten i Mellanöstern. Underbar läsning!

I dag kom också ett nytt, fräscht nummer av älsklingen Tvärdrag (fortfarande utan hemsida, dåligt!). Snyggt, som vanligt, och med temat ”Feminism i praktiken”. Mmm, ska bli så härligt att krypa ner i soffan och ta del av fantastiska analyser av fantastiska SSU:are (de finns, jag lovar!).

Det här blir en intensiv tidskriftsvecka, har inte ens hunnit läsa Fokus som kom i fredags!

25 november 2006

Small world

Lite kuriosa. Innan Uganda gjorde jag och kollegan ett tre dagar långt stopp i Nairobi. Syftet var att träffa ett antal personer och organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter eller angränsande områden. Vi landade tidigt, och efter en hel natt på ett plan var jag som vanligt något dimmig. Väl vid hotellet, på väg till mitt rum, tycker jag mig känna igen en person som kommer emot mig. Lena Hallengren?! Näää...men jo, visst var det hon. Lena var i Nairobi på miljökonferensen.

Dagen efter har vi möte med en svensk forskare som tittar på Ugandas civila samhälle. Mycket intressant, men det lustiga var att han var tidigare kollega och vän med en god vän till mig, Jenny Hjort (numera Madestam).

Tredje och sista kvällen hade vi en middagsträff med några Sida/Ambassad-anställda. Då visade det sig att en av tjejerna var från Karlstad, bästa kompis med en annan karlstadstös som jag känner väl, och som dessutom är gift med en mycket god vän som jag regelbundet spelar innebandy med.

Världen kan vara sjukt liten ibland!

24 november 2006

En månad – och en evighet – till jul


Idag är det bara en månad till jul. Fröjdens tid. Men varken julen eller fröjden känns särskilt nära. Befinner mig i Gulu. distriktshuvudstad för distriktet Gulu i norra Uganda. Och garnisonsstad för Ugandas 4:e armékår. Och tillflyktsort för norra Ugandas befolkning, undan den messianska rebelledaren Joseph Kony, hans Lord’s Resistance Army (LRA) och dess fruktansvärda härjningar.

Jag och kollegan Jesper är här främst för att möta vår samarbetsorganisation HURIFO – Human Rights in Focus (mer om det senare). Ugandas 4:e armékår är här främst för att skydda distriktet Gulus befolkning från LRA. Men vi får berättat för oss att den 4:e armékåren inte ligger LRA efter i att ha begått upprepade övergrepp. Och det sammanfattar på något sätt situationen för Gulus befolkning de senaste 20 åren. Flykt från LRA, från sina hem, sitt land och levebröd, till 57 läger. För att där bli trakasserade och utsatta för ytterligare övergrepp. 600 000 personer, drygt. Och det bara runt Gulu. Cirka 140 läger, och gud vet hur många människor, till i tre ytterligare nordliga distrikt.

Få har under dessa 20 år vågat sig tillbaka till sina hem och odlingar ens vid enstaka tillfällen. När det var som värst eskorterades barnen från de olika lägren in till staden Gulu nattetid. Armén kunde inte hindra LRA från att göra rajder in i lägren och kidnappa barnen. Främsta syftet bakom kidnappningarna – sexslavar och nya rekryter. För det är i mångt och mycket genom dessa kidnappningar LRA har byggt och bevarat sin rebellarmés styrka. Minst 25 000 sammanlagt. Dessa Gulus barn har sedan tvingats döda och kidnappa andra barn av Gulu. Begreppet ”ond cirkel” räcker knappt till.

Men jag ljög en aning i början. För fröjden känns lite närvarande ändå (inte julfröjden, det är sol och 27 grader). Den svarta bild jag har gett är sann men är för tillfället, och till vissa delar, satt på paus. Fredssamtal pågår mellan LRA och Ugandas stat. Just nu sitter de och samtalar i Juba i södra Sudan. Staden Gulu beskrivs som något av en ”boom town”, även om det är svårt att se det. Människorna i lägren har nu vågat sig ut till sina landområden och börjat odla. De ser dock alltid till att vara tillbaka i lägren innan mörkret faller.

I morgon ska vi besöka ett av dessa läger. Mer om det och fredssamtalen då.

22 november 2006

Tvinga inte hem Margot!

Jag blir så jäkla trött på allt spinn i partiledarfrågan! I morse var Lena Micko, sosse från Östergötland, ute och sa att Margot visst kommer att tacka ja, bara trycket är tillräckligt stort. Hon, liksom alla andra i "nätverket-som-vill-ha-hem-Margot", vet mycket väl att Margots nej är ett riktigt nej. Men det skiter de i. Genom att gå ut i medierna och öka pressen på henne hoppas de kunna tvinga hem henne. Fördjävligt!

En person måste VILJA bli partiledare för att det ska bli riktigt bra. Alla vi som tycker att Margot är outstanding och skulle göra underverk för partiet, måste helt enkelt inse att enbart plikt inte räcker för socialdemokratin i det här läget. Lust och vilja och engagemang behövs också - det har Margot sagt att hon inte har. Hon vill vara med i framtidsdebatten, men inte leda partiet.

Det finns andra kandidater som har lust, vilja, engagemang OCH de kvalifikationer som behövs för att bli partiledare för socialdemokraterna. Det måste bli någon av dem. Även om det gör ont att inse att det aldrig kommer att bli Margot, måste folk komma till insikt. Hon kan inte tvingas hem!

15 november 2006

Filip & Fredrik och Fredrik

I dag skriver jag på ledarsidan om statsminister Reinfeldts besök i Ronna. Det roligaste på hela dagen i hooden hade inte ett dugg med honom att göra. På väg till statsministerns första anhalt svängde jag in på Shell-macken mittemot Ronnaskola för att köpa kaffe. Ut ur bilen framför mig hoppar Filip & Fredrik!!

Jag tänkte inte, jag bara stegade rakt fram och sa: "Hej, vad gör ni här?" Haha, det måste ha framstått som helt sjukt! Men det var det inte. De var där i samma ärende som jag: Träffa statsministern. Men Filip & Fredrik var långt mer populära än Reinfeldt när hela sällskapet spankulerade på Ronnaskolans gård, omsvärmade av barn och journalister.

I höst sänds F&F:s långa intervju med Fredrik Reinfeldt.

14 november 2006

Klockrent, Veronica!

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Veronica Palm har skrivit en motion om det segregerade Sverige. Här är en notis om motionen från aip.nu:

Veronica Palm (s) föreslår en särskild informations-kampanj riktad till överklassen om Sveriges lagar och regler.
I spåren av segregation växer subkulturer fram med egna synsätt på lagar och regler. Det konstaterar Veronica Palm (s) i en riksdagsmotion. Hon vill nu se en rejäl utredning som går till botten med detta samhälls-problem och särskilt granskar den subkultur som blivit synlig efter den 18 september: Över-klassens segregering på ställen som Östermalm och Danderyd.
– Överklassen är en grupp som accepterar medveten och systematisk brottslig verksamhet. Det är anmärknings-värt och bör belysas vidare.
– Möjligen skulle en riktad upplysnings-kampanj kring hur Sverige fungerar och vilka lagar vi har att rätta oss efter här vara ett tillvägagångssätt, föreslår Veronica Palm.
En av de boende på Östermalm vid namn Carl Bildt, har vittnat om att brott är vanligt i denna subkultur.
– Detta förstärker bara bilden av att brottsligheten kommer in i subkulturer som en följd av segregation och är ännu ett tydligt uttryck för överklassens brist på integration i samhället, skriver Veronica Palm.
Hon räknar upp licensskolk, svart städhjälp, svart barnpassning, arbetskraft som saknar uppehållstillstånd, skattefiffel och bulvanaffärer.
– Det finns en utbredd oro att det vi hitintills sett bara är toppen på ett isberg, förklarar Palm.
Hela motionen, "Brottslighet inom priviligierade grupper", finns här.

13 november 2006

Dygnet har för få timmar!

Den här kvällen har jag ägnat åt att läsa en av mina absolut favorittidningar: Frihet. Frihet är SSU:s medlemstidning. Den är så jäkla bra! Snygg, proffsig, kul och tilltalande även för mig som är 27, trots att målgruppen nog är något yngre. Kolla in den!

Frihet är inte den enda blaska jag slukar i mig. Jag läser sällan böcker numera, jag hinner helt enkelt inte! Det är så otroligt många tidningar/tidskrifter som ska läsas från pärm till pärm - allt från tung politik till mode och skvaller. De här läser jag regelbundet och mycket (i bokstavsordning):

Arena (favorit!)
Dagens Arbete
Diego (grym!)
Fokus
Frihet (favorit!)
Glamour
Gringo Grande
Journalisten
King
Media i Fokus
Neo
Råd & Rön
Tvärdrag (bebis utan hemsida!)

Som sagt. Inte konstigt att jag inte hinner läsa böcker numera. (Dessutom slukar jag allsköns kvällstidningsbilagor. Klick, Fredag, Söndag och hallå! är ju ett måste för att hänga med i kändis- och modesvängen.)

Det är närmast ångestframkallande att tänka på alla tidskrifter jag inte hinner läsa. Typ Re:Public Service, den är jag nyfiken på. Marie Claire gillar jag också, den är skitbra men svindyr. Fronesis skulle jag önska att jag orkade med. Femkul saknar jag verkligen. Och Mana. Och...så vidare och så vidare. Som sagt, inte konstigt att jag har slutat läsa böcker.

Måndag morgon

Tre saker som spädde på mitt redan usla morgonhumör:

8.23: Min husläkare har bokat telefontid med mig halv nio. Nu är jag redan på vårdcentralen för att lämna blodprov, så jag sticker in huvudet och undrar om vi kan ta den där kvarten live i stället för per telefon. "Nej, jag har inte tid!", blir svaret. Jag får åka hem. Och ta mig till vårdcentralen igen halv elva, när min läkare har tid.

8.30: På väg hem från vårdcentralen lyssnar jag på ekot i bilen. Ett inslag handlar om nykterister i riksdagen och den av dem som får komma till tals är miljöpartiets Mehmet Kaplan. Nyhetsuppläsaren verkar ha svårt att läsa hans namn och uttalar det Mäschmet. Mäschmet!? H:et i Mehmet uttalas som h:et i Hur i Hela Helvetet.

8.40: Frukost. Irritationen börjar lägga sig. Om det inte vore för att jag bor med en man som inte fattar att ALLA måste spara energi. Han tänder precis varenda lampa i köket, "för att det är mysigt". Måndag morgon.

09 november 2006

Skruttig eka, någon?

På sidan fyra i dagens edition av den förträffliga gratistidningen punktSE finns rubriken ”Senaste båttrenden – lägenhetskänslan”. Artikeln handlar om att de nya båtarna ska kännas som lyxlägenheter. ”Större och elegantare”, är det som gäller för den som köper båt i dessa dagar. Är det någon som är förvånad? ”Senaste båttrenden – gamla ekor” hade varit en betydligt mer intressant rubrik.

Det mesta ska ju vara större och vräkigare nu för tiden, i konsumtionens tidsålder. Jag undrar var vi hamnar till slut. Jag vet att det känns abstrakt och långt bort, jag vet att det är frestande att konsumera ihjäl sig – men ärligt talat. Var slutar detta konsumerande som kräver så mycket av jordens resurser? En god idé vore om all konsumtion betalade sina egna miljökostnader. Enkelt exempel för att visa vad jag menar: Du köper en fin trästol. Förutom kostnaderna för produktion, arbetskraft, frakt, skatter och vinst till butiken, måste du också betala vad det kostar att plantera tillbaka trädet din stol är gjord av. Något förenklat, men ni hajar principen.

När jag duschade nyss funderade jag på om ransonering av varmvatten är en väg framåt för att få människor i västvärlden att tänka på hur mycket vatten vi gör av med. Så länge det rinner ur kranen och känns gratis, kommer vi stå där i strilande hett vatten och njuta. Precis som vi kommer fortsätta köpa billiga stolar.

08 november 2006

Min puerila humor

I morgon skriver jag en ledarkrönika om...*fniss*...bajs.

Ämnet i krönikan är mycket viktigt, jag berättar om UNDP:s rapport om vatten och sanitet.

Men jag kan ändå inte låta bli att tycka att det är jätteroligt att skriva...bajs.
*fnissfnissfnissfnissfniss*

07 november 2006

Klimatet är stort

Jag är så glad att Aftonbladet driver en stor kampanj om klimathotet. Den började förra veckan och i helgen trodde jag att det var dags för nedtrappning. Men icke - i dag slår man upp kampanjen ännu större och har den på både löpsedlar och framsidan. Fantastiskt att en kvällstidning (särskilt den jag jobbar på...) vill tjäna pengar och öka upplagan på annat än spruckna dokusåpasillisar.

Jag skrev själv en krönika och en ledare i ämnet förra veckan. Det är sällan politiska ämnen som vi tar upp på ledarsidan uppmärksammas så på nyhetsplats, men nu är tidningen mer synkad än någonsin (tror jag).

Det verkar som att de enda som inte är synkade med verkligheten är de politiskt ansvariga. Det blir intressant att följa Andreas Carlgren som miljöminister och hur väl han lyckas stå upp mot gråhäckarna moderaterna.

06 november 2006

Stackars Elfsborg

I fredags sa jag i TV4:s morgonpanel att lantisar klarar vintern bättre än stockholmare. Det har jag fått höra om några gånger den här helgen, som vi spenderade i Värmland. Kristers pappa Anders var på mig hela helgen för något som jag menade var positivt, men som han uppfattade som negativt. "Vi lantisar minsann", fnös han hela helgen (fast med glimten i ögat!). Vi hade roligt åt detta.

Jag kan förstå att folk i resten av landet blir frustrerade av den enorma Stockholmsfixering som råder. Dagens Nyheters förstasida handlar om AIK - inte om Elfsborg! Alltså om Stockholmslaget som förlorade finalen och "bara" fick silver. Boråsarna Elfsborg kan glömma en stor bild på ettan när de är svenska mästare i fotboll - de är ju lantisar!

02 november 2006

Vinterchock

Hur kan vi år efter år bli så chockade vid vinterns ankomst?? Det kan inte ha undgått någon att vi lever jäkligt långt norrut. Och att det snöar, fryser till is, blåser och stormar.

Ändå står vi där VARTENDA ÅR. Bilar åker av vägarna, tunnelbanor stannar, tåg fastnar, lastbilar välter, elnät pajar, telefonväxlar bryter ner. Helt helt ofattbart.

Nu kan det ju låta som att jag var mest förberedd av alla på detta väder. Men icke. Med ett par högklackade skor, tunna byxor och chic kappa gav jag mig ut i världen. Det gick inte så bra. Dessutom fanns inte en endaste ledig taxi i hela Stockholm i går kväll som kunde ta mig hem i detta kaos. Jag stapplade hem på isgator. Väl hemma blev jag en hemsk miljömarodör, som fyllde HELA badkaret med skållhett vatten för att tina upp.

*suck*

Jag är inte gjord för att leva i det här landet.