02 juni 2006

Min lista

Sossen Urban Lindstedt har äntligen gjort den lista jag har längtat efter så länge! Både att läsa andra sossars, men också outa mina egna andrahandsval. Så. Om jag inte fick rösta på sossarna skulle jag rösta så här:

1. Miljöpartiet. Innerst inne är jag en miljömupp och jag är glad att mp har lyckats puffa på sossarna åt det grönare hållet. Men mp:s EU-politik, friskolevurm och medborgarlön är jag mycket skeptisk till. Dessutom är de för vårdnadsbidrag! Men också delad föräldaförsäkring...

2. Feministiskt initiativ. Jag är också feminist och med sorg i hjärtat kan jag konstatera att sossarna inte har prioriterat jämställdhetsfrågorna som de borde (bara det faktum att regeringen har bajsat på den delade föräldraförsäkringen...). Fi borde prata mer jämställdhet i vardagen och mindre teori och maktordningar.

3. Vänsterpartiet. Jag har trots allt hjärtat till vänster och därför kommer v ovanför de borgerliga partierna på min lista. Min mamma är vänsterpartist och vi har alltid hetsiga diskussioner om utrikespolitiken. Ibland tycker jag att vänstern har rätt dock.

4. Folkpartiet. Så som det var förut, socialliberalt, befann sig folkpartiet en gång tvåa på min lista. Jag hoppas att venstre-närmandet får ett slut och att Birgitta Ohlsson blir partiledare snart!

5. Centerpartiet. Den gröna profilen ger c ett litet plus här. Stort minus dock att de har släppt den profilen i och med alliansbygget. Mådan har lagt alla sina ägg i en korg, hon måste avgå innan det någonsin kan bli tal om s+c-samarbete igen.

6. Moderaterna. Jag gillar väldigt lite med moderaterna, men det finns en anledning till att de inte hamnar sist…

7. Kristdemokraterna. Kd:s familjepolitik gör att de hamnar sist, även om de har sympatiska åsikter i exempelvis biståndspolitiken. Bara tanken på vårdnadsbidrag, sänkt abortgräns, anti-hbt-politik och inga pappamånader får mig att rysa. Brr…

12 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

När jag gjorde livsstilstestet på DN så blev jag typ 79 % Folkpartist med Socialdemokraterna sist på 23 %. Hmm... Godtyckligt test!

Nisha Besara sa...

Anna, jag blev också folkpartist! Hemskt detta småborgerliga liv man lever... :)
Jag blev miljöpartist sen, vänsterpartist på tredje plats och sossarna kom även sist för mig! Tur att man inte bygger sitt politiska engagemang på förväntade mönster...

simon j sa...

Eller så tyder det på att Ronnie Erikssons gamla sång fortfarande är sann "...för innerst inne är vi alla Folkpartister..." Eller att Fp i stort är bättre än sin nuvarande profilering :-)

Anna, Fair and True sa...

Skönt att veta att det inte bara är jag! :)

Anonym sa...

Eller så är det faktiskt så att Ni inte är sossar i den meningen att Ni delar socialdemokraternas politiska program. Svårt att acceptera om man anser sig vara råsosse men istället för att förneka och skoja bort resultatet borde Ni tänka efter om det kanske inte är så att det ligger någon sanning i resultatet? Sossarna är inte samma parti som det var för typ 50 år sedan och sverige behöver människor som röstar för politik - inte parti! Det finns tyvärr ett rosa nostalgiskt skimmer kring sossars bild av det egna partiet och den svenska social demokratiska rörelsen - och det förblindar. I dag röstar typ 35 % av Sveriges befolkning på sossarna - men typ hälften av den procenten gör det av hävd eller för att "föräldrarna gör det", typ. Tyvärr finns det väl inget annat demokratiskt land i hela världen där den politiska makten skulle tillåtas trampa i klaveret, gå bort sig och maktmissbruka så pinsamt många gånger och ändå få behålla makten? Sverige behöve ett maktskifte - för sin hälsas skull - men tyvärr kommer det inte att ske - "alla" röstar på sossarna till slut ändå när det är dags att gå till valurnan - ingen vågar bryta mönstret och istället för att rösta efter politik röstar man på parti eftersom "alla andra" gör det och det känns tryggast så. De andra partierna är ju så stora, stygga och fula! Usch, usch, usch vad hemska dom är! Får något annat parti än vet bäst partiet socialdemokraterna bestämma så går det minsann åt helvete - det vet ju alla. Leve den svenska socialdemokratin - så mycket makt, under så många år men med så lite resultat! Men det finns alltid någon hemskt borligt parti att lägga skulden på: typ, "vi städar upp efter er...." - okej, Ni har allstå städat i typ 12 år då - Ni planerar inte att vara klara snart då kanske eller?

Anonym sa...

Johan Hakelius sätter pricken över i:et i dagens AB: "Och någonstans under allt det där är det mycket enklare. Det är Titanic som bubblar: schysta människor åker tredje klass. Uslingar åker första klass. En myt, men en av de där myterna som säljer. Både storfilmer och politik. Och har man sålt politik på den i ett sekel är man i smöret. Då vill man åka bekvämt. Och så sänker man belåtet sin ombudsmannaröv mot förstaklassfåtöljens mjuka plymå och?
Ja, en del myter kommer tillbaka och biter en. Precis där."

Anonym sa...

vad hände med den här bloggen?

Nathalie Sundesten Landin sa...

Nisha och Krister - var är ni? Om denne anonomy hemlige person som inte vågar står för sitt inlägg läser detta; nej sossarna är inte som för 50 år sedan - men det är sannerligen inte samhället heller. Men det bästa sättet att driva tillbaka samhället 50 år kan nog vara att rösta på moderaterna.

Christopher Sjöberg sa...

Sjysst att du innerst inne är en "miljömupp". Du är välkommen när som helst! ;D

Anonym sa...

Man blir lite bedrövad när man läser vad du skriver om mellanöstern. Jag är själv aktiv sosse och har varit med och uteslutit Offensivare ur SSU och partiet. Nu kan man ju fråga sig om en terroristkramare som dig hör hemma inom partiet.

Nina sa...

Har du och Krister slutat skriva bloggar? Varför???

Anonym sa...

Håller med om att Birgitta bör bli partiledare för fp bums. Fast helst statsminister ;-)