07 september 2006

Tack Motormännen!

Två dagar efter trängselförsökets början gjorde jag ett inlägg om den låga nivån på nej-sidans debatteknik. Det vill säga att skrämma Stockholms invånare med att allt skulle gå åt helvete i och med försökets införande. Slutklämmen i inlägget var att skrämselprofetior sällan eller aldrig infrias. Vilket naturligtvis visade sig stämma även i detta fall. Men skam den som ger sig.

Ett av de mest oförblommerade exempel på skrämselpropaganda jag läst i en ”debattartikel”, någonsin, hittade jag i Stockholm Citys tisdags-upplaga (5 september). Berndt Sehlstedt, Motormännens kampanjledare Nej till trängselskatt, gör där bland annat ett antal påståenden om vad som kommer att hända om trängselskatt införs i Stockholm:

10–20 kronor kommer snart att bli både det dubbla och tredubbla. Antalet betalstationer under försöket ska också betraktas som en ren snällvariant. Tänker man sig rösta ja till biltullar röstar man också för fler betalstationer. För att rensa rent i Stockholms innerstad kommer det att sättas upp stadsdelstullar innanför försöksperiodens yttre betalstationer.
”Detta har antytts från politiskt håll” anger han som sin säkra källa för att understryka dessa påståenden.

Han redovisar också för hur Motormännen vinklat sina frågor för att få de svar man vill ha i sina opinionsundersökningar. Tre av fyra invånare i Stockholms län svarar inte helt oväntat nej på den nedanstående formulerade frågan:
Det finns olika uppfattningar om det ekonomiska utfallet av försöken med trängselskatter. Vad tycker du? Skall trängselskatter införas permanent i Stockholm även om projektet går med förlust därför att kostnaderna blir större än de avgifter som bilisterna betalar?

Jag vet ju att de flesta som beställer opinionsundersökningar i egen sak gör det enligt principen, att som man ropar får man svar. Det ovanliga i detta fall är att Berndt Sehlstedt och Motormännen, till skillnad från de flesta andra, redovisar det helt öppet och skamlöst.

Jag vill därför tacka Berndt Sehlstedt för att han på detta ärliga sätt redovisar för att han och Motormännen är beredda att ljuga och förvränga opinionen för att vinna folkomröstningen den 17 september.

4 kommentarer:

Jonas Morian sa...

Välkommen tillbaks i bloggosfären :-)

Krister Nyman sa...

Tack! Det var på tiden va?!

Nathalie Sundesten Landin sa...

Herregud vad ni dröjt! Välkomna tillbaka.

Nisha Besara sa...

Haha, ja, det var ett tag sen vi var aktiva. Nu är vi tillbaka och ska pressa oss till det yttersta att hålla den här bloggen vid liv för våra två fans. :)