28 april 2006

Citerad i Die Welt

Fick i dag reda på att jag är citerad i en artikel i den tyska tidningen Die Welt, publicerad den 25 april. Artikeln handlar om "Sverige efter karikatyrstriden" och om de svenska muslimernas villkor. Gringos Zanyar Adami, S-kvinnors Nalin Pekgul och Malmömoskéns chef Bejzat Becirov är också citerade.

Nu undrar ni hur jag upptäckte denna artikel i en tysk tidning som jag aldrig läser. En assyrisk kille bosatt i Örebro, som tidigare har bott i Tyskland, fick genom sin e-prenumeration på Die Welt syn på texten. Han reagerade på det faktum att artikeln ger sken av att jag är muslim. Det står inte uttryckligen i artikeln att jag ÄR muslim, men ingressen lyder ungefär "svenska muslimer diskuterar sin framtid". För att försäkra sig om att han hade uppfattat saken rätt ringde Örebrokillen sin systerdotter i Tyskland och hon bekräftade hans "farhågor" – den som läser texten får helt klart intrycket att jag är muslim. Nu har ett gäng assyrier bosatta i Österrike och Tyskland mejlat Die Welt och påtalat detta "misstag". Detta ringde han mig för att berätta och vi fick oss båda ett gott skratt.

Jag tänker sällan på människor i termer av "kristna" eller "muslimer" och i det här sammanhanget var vi ju alla med i artikeln som journalister, skribenter eller politiker. Så om jag hade läst artikeln innan samtalet från Örebro hade jag nog inte reagerat på just det som mina vänner i Europa har reagerat på. Men även om jag inte tycker att deras reaktion är befogad, så förstår jag den. Kristenheten är oerhört viktig för de flesta assyrier och det har jag tidigare skrivit om på Aftonbladets ledarsida. Jag tycker också att det är intressant att Die Welt utgår från att jag är muslim för att jag diskuterar muslimers villkor i Sverige och har ett blattenamn.

På tal om att vara muslim eller inte. Ett av mina största fans i mejlboxen är Håkan Flemström, som har varit lärare i Uppsala i 20 år. Varje gång jag skriver dimper det ner ett mejl med utsvävningar om snyltgästen NB och hennes muslimfränder som planerar att ta över Sverige. Snyltgästen och psykopaten Besara ska ta sitt pick och pack och flytta till det muslimska land hon kommer ifrån om hon inte är nöjd över hur Sverige ser ut. Och så vidare. I VERSALER DESSUTOM OCH MED HUNDRA UTROPSTECKEN!!!

När ovan nämnda krönika publicerades, där det framgår att jag inte är muslim utan kristen (typ) fick han sig en knäpp. Citat Håkan Flemström: "Kanske är det själen som andra kallar Gud (eller allah,men det vågar inte snyltgäst nb skriva för då blir det fart på medeltidsmuslimerna som i muhammed-teckningarna)................ Jaså snyltgäst nb är kristen eller agnostiker... Det spelar ingen roll.......... Nu har jag fått NOG av snyltgäst nb och hela muslimkonkarongen och det bildade svenska folket också..............."

Kanske dags för Håkan Flemström att flytta?

PS. På söndag kan den morgonpigga lyssna på mig i Godmorgon världens nyhetspanel. Kvart i tio på P1.

16 april 2006

Nu drar vi!

I går hittade vi en sista minuten-resa till Rhodos! Så nu drar vi till Greklands stränder om några timmar. Efter en förlorad Florida-resa och en veckas kamp mot influensa , känns det wunderbar!

Ses om vecka!

11 april 2006

Min vän Nuri vann!

Jag har tidigare skrivit om min vän Nuri, frilansjournalist och dokumentärfilmare. I går kväll vann hans dokumentär om Assyriska i Beverly Hills Film Festival! Kategorin han vann i är "Årets film alla kategorier". Här och här finns mer att läsa, förhoppningsvis uppdateras också den officiella festivalsidan snart.

Stort grattis, Nuri!

Snyft...

Det blev ingen Florida-resa. Vi båda är jättesjuka och insåg sent i går kväll att det inte var någon idé att sätta sig på ett flyg i tio timmar för att komma fram halvdöda.
Det gör lite ont att veta att vi just nu hade kunnat ligga på Miami beach och njuta av solen. Aj...
I stället sunkar vi runt hemma i rena misären, hostar, snörvlar och trängs på toaletten. Skittråkigt!
Glad påsk.

08 april 2006

Godmorgon, världen!

I morgon bitti klockan tio kan den som är pigg höra mig kraxa (enormt förkyld) i P1:s program Godmorgon, världen!. Klockan strax efter tio sitter jag i nyhetspanelen med Carl Rudbeck och Göran Greider och avhandlar ämnena "Kommer valrörelsen handla mer om 'affärer' än om politik?" och "Har regeringen lagt en valvinnarbudget?". Bland annat. Vi ska också prata om JämO:s förslag att bojkotta fotbolls-VM och det faktum att moddarna inte har några utrikes födda på valbar plats på sina riksdagslistor.

Vi hörs i morgon bitti!

06 april 2006

Frågor från Nathalie

Två bloggar på raken. Men okej. Nathalie Sundesten Landin (kan inte länka från jobbdatorn) har ställt ett antal frågor till mig, så jag svarar.

1. Ta närmaste bok och slå upp sidan 18, rad 4 – vad står där?
”Ett brott är dramatisk händelse som i sin…”
Ur ”Släpp fångarna loss” av Mattias Hagberg.

2. Sträck ut din vänstra arm så långt du kan, vad rör du vid?
Den jättefula kontorslampan som sitter fast i mitt skrivbord.

3. Vad var det senaste du såg på tv?
Snuttar ur en film som heter ”Blow”, med Johnny Depp i huvudrollen (i går kväll).

4. Utan att se efter, gissa vad klockan är:
Gissning: 19.15 Rätt: 19.00

5. Bortsett från datorn, vad hör du just nu?
Väntar på att Rapport ska börja, så att jag kan gå hem när det är slut.

6. När var du senast utomhus och vad gjorde du då?
Jag gick till jobbet hemifrån, via kiosken på Gullmarsplan där jag plockade upp Lonely Planet Guide Florida som vi har beställt.

7. Vad tittade du på, innan du började svara på den här undersökningen?
Alla bloggar som jag länkar till, i bokstavsordning.

8. Vad har du på dig?
Ljusblå sneakers, svarta jeans, turkos collegetröja och genomskinliga linser.

9. Drömde du något inatt? I så fall - vad?
Jag drömmer alltid! Men jag minns inte vad det var i natt. Säkert något hemskt, det brukar det vara.

10. När skrattade du senast?
På vårt möte här på jobbet klockan fyra i eftermiddags. Då undrade jag om Anna Sjödin kommer gå ut på krogen och fira om hon inte blir åtalad, varpå hela ledarredaktionsskaran brast ut i skratt. Rått. Taskigt. Jag erkänner. Förlåt, Anna.

11. Vad finns på väggarna i rummet där du är nu?
Överbelamrade bokhyllor och två anslagstavlor.

12. Har du sett något konstigt på sistone?
Ja, när jag gick till jobbet häromdagen såg jag en tjej vurpa rejält, jag var ungefär 50 meter från henne. Det första hon gör när hon ligger där på gruset, alldeles blodig, är att ta fram en spegel och titta sig i den! (När jag hade sprungit fram, hjälpt henne upp och torkat bort blod kom den naturliga förklaringen: Hon hade slagit i tänderna och ville kolla att de var hela.)

13. Vad tycker du om den här utmaningen?
Rolig!

14. Vilken var den senaste film du såg?
Passion of the Christ. Det var den uslaste filmen jag någonsin har sett!

15. Om du blev multimiljonär, vad skulle du köpa?
En lägenhet med stort badrum och stora garderober till alla mina kläder och skor. Och en sommarstuga med egen brygga.

16. Berätta något om dig själv som folk inte känner till.
Jag har egentligen bara en framtand. Med hjälp av tandställning och porslin har tandläkarna lyckats ge sken av att jag har två. Men icke!

17. Om du kunde förändra EN sak i världen, utan att ta hänsyn till politik och skuldkänslor, vad skulle det vara?
Könsrollerna (det är män som krigar, hatar och skapar förödelse).

18. Tycker du om att dansa?
JA!

19. George Bush?
Urk.

20. Föreställ dig att ditt förstfödda barn är en flicka... Vad får hon heta?
Inana

21. Om ditt första barn var en pojke, vad skulle han få heta?
Hm…vet inte. Siktar på att det blir en flicka.

22. Skulle du nånsin överväga att bo utomlands?
Absolut. Krister försöker få mig att flytta till Australien, vi får se när/om det blir av.

23. Vad vill du att Gud ska säga när du kommer till pärleporten?
”Jag är människans skapelse, du var klok som inte trodde på mig i jordelivet.”

24. Vilka fyra personer vill du ska svara på de här frågorna?
Helena Markstedt, Helle Klein, Bogdan och Sakine Madon (kan fortfarande inte länka från jobbdatorn…)

Det är öken...

...på vår blogg. Inga ursäkter finns egentligen.

Nu sitter jag och jobbar kväll. Snörvlar och hostar och hör knappt något, fett lock i öronen. På tisdag åker vi till Florida på två veckors semester. Ska bli sååå skönt! Jag ska tänka på alla er som sitter här hemma och läser bloggar i kylan, medan jag ligger på stranden och blir brun.

I morgon finns min första fredagskrönika att läsa på Aftonbladets ledarsida. Köp! Fredagskrönikan är lite annorlunda än krönikorna de andra veckodagarna. Framför allt är bilden mycket större... Jag skriver om mäns våld mot kvinnor och om feministiskt initiativ. Passar också på att sparka lite på Reinfeldt.

På söndag gör jag också debut i Gomorron världens panel. Hoppas jag låter bättre än jag gör nu och jag inte hostar mitt i en viktig debatt med Carl Rudbeck och Göran Greider. Mardröm!

Försöker skriva något innan vi drar till värmen på South beach.