02 mars 2006

”Karlstamål, dä ä grejer det”

[UPPDATERAD] Trots mångåriga trakasserier från frun har jag alltid stått upp för min dialekt. Och nu finns det där svart på vitt, värmländskan är den populäraste svenska dialekten. Enligt en undersökning gjord av tidningen Land (ej på nätet) ska de som tillfrågats ha tyckt att den värmländska dialekten låter mysig, glad och ödmjuk. Jojo, en får tacke så môcke’ra! På andra plats kommer gotländskan och på tredje göteborgska. Hör om det på P3 Nyheter (i sista inslaget som börjar efter 2 minuter och 15 sekunder).

***

För dom som vet att uppskatta denna vackra dialekt så kom jag just på att det finns en möjlighet att göra det via nätet. Här är en värmländsk (ljud)ordbok med några nordvärmländska uttryck.

5 kommentarer:

Nisha Besara sa...

Hemlis: Innan jag träffade Krister lajv ringde han mig i ett "officiellt" samtal från 68an. Min första tanke var: "Fy fan vilken nördig dialekt!!"

Jonas Morian sa...

I det senaste numret av Dagens Media så har tidningen låtit Quickwise göra en undersökning om dialekter i reklamfilmer. Så här säger en person i undersökningen: "Alla dialekter accentuerar människans dumhet, ta bara värmländskan. Bonnigare blir det inte. Göteborska, en massa smilfinkar. De i Dalarna naiva och dumma. Använd rikssvenska." :-)

Krister Nyman sa...

Faan Jonas, kom inte och förstör det här nu när jag för en gång skull har ett övertag på Nisha!

Nisha Besara sa...

*muahahahaha*

Anna, Fair and True sa...

Norra Värmland kan inte höra till området för den finaste dialekten i alla fall! Uttryck som "haken e det?" och "hant gjör du?" är inte snygga alltså!

(Nisha, hoppas vi ses hos Åsa den 11:e - vore kul!)