29 november 2006

Renovera partiet

Den socialdemokratiska riksdagsgruppen har problem. Från många olika håll får jag höra att stämningen är kvävd, att ett totalt själsdödande centralstyre härskar. Varje fråga eller interpellation från enskilda riksdagsledamöter till statsråden måste godkännas av förra statssekreteraren Jan Larsson (!!). Vartenda litet initiativ måste godkännas i typ tre styrelser. Ingen ordentlig opposition är tillåten och allt måste röra sig inom budgetramarna. Snacka om att döda allt engagemang.

Det är ett helt absurt sätt att arbeta på, särskilt i opposition. Det är nu, om någon gång, som fantasin och ideologin ska få sväva fritt från de små kontorsskrubbarna i Cephalus (s-kansliet). Att partiledningen har satt dit en före detta regeringstjänsteman att bestämma över folkvalda riksdagsledamöter vittnar om de inte kan få makten ur blodet och ryggmärgen. Inget sagt om Jan Larssons kompetens - men han ska inte sitta och bestämma över våra riksdagsledamöter.

Det är verkligen dags för en totalrenovering av socialdemokraternas partiledning och människorna omkring den.

2 kommentarer:

Leffe sa...

Precis som för moderaterna krävs det nog minst två valförluster och minst två ledarskiften innan (s) fått formen åter.

Först när misslyckandet är monumentalt och omöjligt att förneka öppnas dörren för nya krafter.

Men sedan känns ryktet tveksamt, om att alla interpellationer och frågor skulle förhandgranskas - givet kvaliteten på det som producerats känns det inte direkt som en fjäder i hatten för Jan Larsson. Eller så har han fått i uppgift att hjälpa de nya att skriva efter deras första försök...

Den här är fantastisk:
http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=63&dok_id=GU1042

Notera särskilt hur rubriken och texten samverkar i bildandet av en fin helhet...

Jonas Morian sa...

Det är bara så tragiskt. För mig är det obegripligt varför riksdagsledamöterna inte revolterar. Det är de som är folkvalda, inte några tidigare statssekreterare eller andra partitjänstemän. Det personliga mandatet och ansvaret måste tas på allvar!