12 december 2006

CCTV - snart i Com Hems kabelutbud?

Som frun redan redogjort för spenderade vi helgen i London. Hon nämnde då också de maniska säkerhets- och vätskekontroller vi och andra flygresenärer numera utsätts för på Arlanda och Heathrow (pikant i sammanhanget är att jag helgen innan utan problem kunde kliva på British Airways fligt 62 från Nairobi till London med 3 liter sprit i handbagaget utan att någon så mycket som blinkade). Det hon glömde ta upp var ett annat framträdande, eller snarar påträngande, "säkerhetsinslag" i London. Övervakningskamrorna. De finns överallt. Och jag menar ÖVERALLT. Med tillhörande information om att de finns. Till och med reklam över att de finns. "Now you're being watched over 24/7". Menat som något positivt.

I England heter dessa inspelande övervakningskamrorna CCTV.

I Kina heter den största sändande tv-kanalen också CCTV (är statlig och har liten eller ingen redaktionell frihet utan styrs av Kinas centralregering och Partiet med stort P).

I George Orwells "1984" använder Partiet med stort P en intrikat tvåvägs-tv för att hålla koll på samtliga individer i befolkningen. Den fungerar som en vanlig TV, men samtidigt också som en övervakningskamera.

Undrar nu bara hur länge det dröjer tills Com Hem har tvåvägs-CCTV i sitt standardpaket. För som Woody Allen har sagt: Att man är paranoid innebär ju inte att man inte är förföljd.

1 kommentar:

Tora Hansjons sa...

Haha, Woody är klockren!