19 december 2006

Töväder och mental istid

Alliansen presenterade igår ett utspel inom miljöområdet. I en gemensam DN Debatt-artikel utlovade statsminister Fredrik ­Reinfeldt och ­miljöminister Andreas Carlgren att regeringen nu avser att flytta fram positionerna och höja ambitionen inom miljöpolitiken. ”Vi vill att Sverige ska ta ledningen både vad det gäller vad vi gör här hemma och internationellt.” Mycket lovvärt. Och inte en dag för sent. Miljöområdet har ju hittills varit en vit fläck på alliansens politiska karta. Töväder på gång kanske?

Fokus i artikeln låg på klimatförändringar och växthusgaser. Reinfeldt och Carlgren klargjorde i sin artikel att de fram till år 2020 ”…har för avsikt att med god ­marginal uppfylla den förra svenska regeringens ­ambition att minska ­utsläppen i Sverige med 25 procent.” Bra, och faktiskt storsint att de nämner den tidigare socialdemokratiska regeringens insatser på området. Även Stefan Edman, ordförande för Oljekommissionen, verkade glatt överraskad och berömde regeringens utspel i dagens P1-morgon.

Sen är det ju så att det är lätt att snacka. Men jag hoppas verkligen att utspelet blir till något mer än bara ytterligare ett i raden. Att alliansen faktiskt vågar ta de svåra beslut som behöver tas. Som till exempel att stå fast vid trängselskattens införande. Trots ett stort tryck från lokala partikamrater och närstående intressegrupper. All heder för sådant.

Men man blir ju lite orolig när det samma dag kommer ett annat utspel. Just från alliansens lokala partikamrater i Stockholm. Ett utspel som innebär en prisökning på upp till 450% för att åka kommunalt inom Stockholms län. Fortsatt mental istid hos stockholmsborgarna alltså.

Och i morse sköt Stefan Edman in sig på just detta och såg det som ett stort hot mitt i allt det positiva. Alliansens representant i studion, centerpartiets Claes Västerteg, hade inget riktigt bra svar och man kunde riktigt höra hur han skruvade på sig när han mumlade ”kommunalt självstyre”.

Tora Hansjons skriver för övrigt mycket bra och roligt om detta sista utspel på sin blogg ”Att leva med en DJ”.

Andra skriver intressant om alliansen, miljö, växthusgaser och kollektivtrafik

Inga kommentarer: