12 december 2006

Dagen D (som i Dilsa)

I dag var en konstig dag. Jag började och slutade den på ABF-huset. Där emellan hann jag äta julbord med ledarredaktionen.

I morse arrangerade FN-förbundet en debatt om integrationspolitik. Oj oj, luften var så tjock att man fick skära sig fram. Föreställ er den här panelen: Mauricio Rojas, Masoud Kamali, Dilsa Demirbag-Sten, Qaisar Mahmood och Katri Linna. För bra för att vara sann, eller hur? Puh, det gick bitvis vilt till.

Catharina Bildt, politiskt sakkunnig hos integrationsminister Sabuni, fick hålla ett litet inledningsanförande. Jag vet, det är mycket begärt att hon ska kunna integrationspolitiken utan och innan efter bara två månader. Men hon var tunn. Väldigt tunn, på gränsen till pinsam. Stackarn. Dilsa försökte i alla fall rädda Bildt, det var ännu mer pinsamt.

Orkar inte sammanfatta debatten, här är några klockrena citat:

”Den här regeringen tar ett samlat grepp för att komma åt situationen som den ser ut i dag.” Catharina Bildt, som dock inte berättar att regeringen inte vet ett skvatt om ”situationen”.

”Vi ska utgå från människors problem, inte var de är födda.” Mauricio Rojas, som har gjort det till en sport att stigmatisera människor utifrån födelseland.

”Det är inte enstaka rötägg som diskriminerar, det är system.” Masoud Kamali, systemens mästare.

”Jag vill att dom ska vara farliga!” Mauricio Rojas, apropå blattar. Han menade att blattar ska lära sig språket, ta plats, kräva makt – helt enkelt bli farliga för dem som i dag har makt.

”Så fort man bryter tror dom att man bryter i hjärnan också.” Masoud Kamali, om att han och Rojas aldrig kommer prata "ren" svenska men är smarta för det.

”Det kommer alltid finnas en norm, frågan är om den är statisk eller inte.” Qaisar Mahmood, om att vad som är ”svenskt” måste förändras över tid så att fler inkluderas.
Hm, hann inte fånga några fina citat av DO Katri Linna eller Dilsa (kom på den här bloggidén för sent!), men jag lovar, de sades.

Under kafferasten på seminariet kom först en man fram till mig och undrade var mitt namn Demirbag härstammar ifrån. Jag påpekade snällt att jag inte är Dilsa. Sekunden efter att han gett sig iväg för att prata med den riktiga Dilsa, kommer en kvinna fram till mig. Hon undrar hur det går med Kurdiska ungdomsförbundet. Jag påpekar snällt att jag inte är Dilsa. Dessa två hade suttit några meter ifrån den riktiga Dilsa alldeles nyss. En ding ding-värld.

Och en ding ding-dag, som också avslutades i ABF-huset, på ett dötrist seminarium om svensk politik för global utveckling. Precis innan seminariet börjar kommer en man fram till mig och följande dialog äger rum:
- Är du Dilba?
- Eh…nej.
- Nähä. Jag blandar ihop dig med någon.
- Du menar Dilsa?
- Ja! Just det.
- A, men jag är inte hon. Jag är Nisha Besara, ledarskribent på Aftonbladet.
- Aha! Just det. Dig känner jag också igen.
- Du är den tredje IDAG som blandar ihop oss.
- Happ. Dilba. Det är en sångerska va?
- A. Det är Dilsas syster.
- Oj.

Lite väl mycket blattebrudar för den här snubben. Måste för övrigt fixa en ny bildbyline till bladet, har klippt lugg och är nu mycket olik Dilsa.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh! Där missade man något. Men trevligt att läsa om.
(dock rätt mycket ding-ding över namngrejen!)
Vad ska ni göra nu då förresten, på blaskan, nu när Carin tackat nej till jobbet? Även jag skulle gärna se henne som leeeedaren, men jag får väl nöja mig med att hon e oppositionsborgarråd då... eller tro att allt som alla säger är spel och fortsätta hoppas...

Nisha Besara sa...

Håll utkik på lördag, så får du se hur vi gör på sidan. :)